Fogadni mernék, hogy a fogadással bajban lesztek

2016. júl. 13.

Fogadni mernék, hogy a fogadással bajban lesztek

Nem rég adott ki a Steam egy hivatalos állásfoglalást arról, hogy a szerencsejáték oldalak ellen, szükség esetén a lehető leghatározottabb módon fellép. A közeljövőben értesíteni fogja a szerencsejáték oldalak üzemeltetőit arról, hogy a Steam API (alkalmazásprogramozási felület) használata Gambling Site-ok számára a Steam irányelveit sérti és szüntessék be a tevékenységüket. Ellenkező esetben a közlemény szerint komolyabb lépésekre számíthat a Steam részéről, aki a továbbiakban az említett irányelveket sérti.

Az utóbbi időszak hemzseg a botrányoktól (Szerencsejáték, YouTube-osok, CS:GO Diamonds botrány, perek a Steam ellen stb.). Ez nem teljesen véletlen, mivel úgy néz ki elérte azt a kritikus pontot ez az online iparág, ahol már nehézkes a szőnyeg alá söpörni a több millió dolláros bevételeket és ahol a nagy felhasználói bázisból kifolyólag becsúszik egy-két olyan user, akik perhez folyamodnak (nem véletlen, ugyanis a rendszer korántsem tökéletes). Arról nem is beszélve, hogy a Gambling oldalak között is létezik konkurenciaharc, ami könnyedén hozzájárulhat ahhoz, hogy olykor napvilágot lát egy-egy olyan eset, ahol nem feltétlen az egyik konkurens Site a felperes. Sokkal nagyobb és jobb a sajtója annak, ha egy átlag polgár segítségével intéznek egy ilyen ügyet. A tortán már csak hab, ha szó van a 18 év alattiak szerencsejátékáról is.
"Ha nem akarunk valamit magunk végezni, olykor szükségünk lehet egy-egy mártírra akiknek elég egy megfelelően éles tőrt adni a kezbe..." (Frank Underwood: House of Cards) 
Nem lennék meglepve ha kiderülne, hogy több, egymással konkuráló szerencsejáték oldal miatt pattant volna ki ez az egész botrány. Gondolok itt akár egy olyan oldalra, ahol nem Skinekkel fogadnak, hanem valós pénzzel és így próbálnák meg kiszorítani az igazán nagy Gambling oldalak a Skines konkurenciát.

Izgalmas idők jönnek, egy viszont biztos: A Steam tudja jól, hogy egy ilyen kérdésben (ahol kiskorúak számára tesznek elérhetővé szerencsejátékot és az mindegy is hogy közvetlen, vagy közvetett módon) nem nyerhet. Fel fogják venni a kesztyűt a szerencsejáték oldalakkal szemben, legfőképp a saját maguk védelmében. Ebben az esetben több kérdés vetődik fel:
  
- Hogy hat ez majd a Skinek áraira? 
- Mi lesz az OPSkins-el és a CS:GO Lounge-al? 
- És egyáltalán milyen módon befolyásolja ez majd a Counter-Strike és az e-sport növekvő népszerűségét?

Az OPSkins miatt szerintem nem kell aggódnunk, állításuk szerint semmi illegális tevékenységet nem folytatnak és a működésük sem köthető bármiféle szerencsejátékhoz. A Skines Gambling Site-okkal már más a helyzet. A Steam által teremtett új helyzetnek köszönhetően a tevékenységükbe idővel szépen lassan belebuknak. A botjaikat előbb-utóbb kiszűri a Steam és ha cserekorlátozást vezetnek be a botjaikra és a felhasználók nem kapják vissza a Skin-jeiket onnantól kezdve nem fog bízni bennük a közösség, ergo lehúzhatják a redőnyt. Ebben a percben dobta épp be a törölközőt a CS:GO Double és már most "felrobbant" egy Reddit fórum, ahol botokat és szerencsejáték oldalakat lehet adni-venni.

Elképzelhető, hogy a következő időszakban elindul az iparág a szabályozottság irányába és az oldalak a továbbiakban csak ellenőrzött kereteken belül lesznek csak képesek működni.

Meglátjuk mi lesz. Naivak viszont ne legyünk. A szerencsejáték azóta virágzik, amióta Világ a Világ. Volt, van és lesz is, a kérdés, hogy milyen formában? Persze az is lehet, hogy eljött az idő amikor az igazán nagy halak, az e-sport növekedésére felfigyelve követelik a részüket a tortából.Copyright © 2016 tanarurstream.hu All Right Reserved