Hogyan kereskedjünk Steam-en? - A CS:GO Lounge - 2. rész

2016. ápr. 2.

Hogyan kereskedjünk Steam-en? - A CS:GO Lounge - 2. rész


Az előző részben igyekeztem segíteni a felhasználói fiókok beállításában. A mostani rész a legnagyobb Counter-Strike-kal kapcsolatos online piactérről, a  CS:GO Lounge-ról fog szólni.

Egy oldal, ami teljesen megváltoztatta a kereskedést


Ha sikerre szeretnél vinni valamit, legyen vagy nagyon jó ötleted, vagy zseniális promód :) Az utóbbival kevésbé büszkélkedhet a CS:GO Lounge viszont az, hogy valami olyat hoztak létre, ami szerves és elengedhetetlen részét képezi a Steam-en folytatott kereskedelemnek, az vitathatatlan. Gyakorlatilag mára már lehetetlen egy valamire való cserét lebonyolítani nélküle, ezért feltétlenül érdemes elsajátítani a használatát ahhoz, hogy sikeresen csereberéljünk a Steam rendszerén keresztül.

Alapvetően két profillal rendelkezik az oldal. Az egyik, hogy teret biztosít a CS:GO-val kapcsolatos online-fogadásoknak. Erre egy szót sem szeretnék pazarolni, mivel határozottan ellenzem az ilyen jellegű szerencsejátékot. A másik oldala a kereskedést illetően amúgy is sokkal érdekesebb számunkra, mivel az oldal segítségével könnyedén hirdethetjük meg csereajánlatainkat és kereshetünk rá más traderek ajánlataira. Ezzel kapcsolatban fogok most pár tippet és trükköt megosztani veletek.

Profil


A főmenüben a "My Profile"-ra kattintva éred el a felhasználói profilod. Erről már szóltam pár szót az előző részben, de egy lényeges tudnivalót erre a részre tartogattam. Ez pedig nem más, mint a "Reputation System". A Lounge egy pontrendszert vezetett be, ami a traderek megítélését jelzi. Minél magasabb, annál jobb a megítélésed, azaz annál inkább tartanak megbízható kereskedőnek. Azokat akiket elsősorban a profitszerzés érdekel a kereskedést illetően, nem nagyon szereti a Community. A quicksellereket, azaz azokat akik kevesebbet (87% vagy az alatt) adnak a skinek piaci árához képest a közösség gyakran ajándékozza meg mínusz pontokkal, ha ilyen jellegű cseréket folytatnak. Ez azért kellemetlen, mivel ha erősen mínuszba fordul a reputation pontjaidnak a száma, a CS:GO Lounge bannolhatja is az accountod. Lehetőség szerint vigyázzunk a jó hírünkre és kerüljük ezt el! Na de hogy?

A Lounge szabályzatával szembemenően sokan foglalkoznak azzal, hogy skinekért, kulcsokért +repeket adnak a felhasználóknak, ez viszont kockázatos. Ezek a felhasználók több játékosból álló hálózatot "üzemeltetnek" aminek segítségével könnyedén tudnak pár reputation pontot szolgáltatni megfelelő anyagi juttatásért cserébe. Rossz hír, hogy a Lounge egy algoritmusnak köszönhetően figyeli a profilokat és az ilyen jellegű boostolásnak ideiglenes vagy akár végleges eltiltás (ban) is lehet a vége (rep bombing). Akikkel olyan üzletet kötöttél ami mindkét fél számára előnyös, azokat próbáld meg rávenni, hogy dobjanak egy +rep-et a profilodra! Ez akkor fog sikerülni, ha neki azonos, vagy több pontja van. Te is csak akkor adhatsz másnak ha ugyanannyi vagy több pontod van. Mindez természetesen visszafelé is működik. A tanulság az, hogy legyen minél több pontod, mivel 50 pont felett már nem nagyon szórakoznak az emberrel. Kevés olyan profil van,aminek 50 feletti reputation pontja lenne.

Trade Slot-okA tradeslotok tulajdonképpen cserehirdetések amikből kezdésnek (azaz ingyen) a Lounge 6 db-ot ajánl fel számotokra. A főmenüben található "Add Trade" menüpont segítségével hozhatsz létre trade slotot, ahol a bal oldalra helyezheted el azt amit kínálsz, a jobb oldalra pedig azokat az itemeket amikhez hozzá szeretnél jutni. Alább egy kisebb szövegdobozt találsz ahova beírhatod a cserével kapcsolatos feltételeidet, vagy bármit, amit szeretnél (fegyver floatja stb.). Én személy szerint el szoktam itt helyezni a cserelinkem (tradeoffer link) továbbá egy kérést a kereskedők felé, hogy ne adjanak hozzá barátnak. Ha napi több száz csereajánlatot kapsz, egyszerűen nincs időd mindegyikkel beszélgetni. Hasznos lehet megemlíteni itt, hogy nem fizetsz többet egy-egy drágább matricával rendelkező skinért, mivel ezeket elég nehézkes többért eladni mint a piaci ár.

A főmenüben a "Search" menüpont segítségével rákereshetsz más traderek ajánlataira is, ahol ha megnyitod a tradeslotjukat, a jobb oldalon található "Steam offer" gomb segítségével ajánlatot küldhetsz a számukra. Egyszerű, gyors és kiküszöbölöd azt a scammelési módszert, amikor valakivel valós időben cserélsz és közben módosítja a tárgyat pl. minimal wear-ről field-tested-re. Én csak és kizárólag így cserélek, mivel ez így a legbiztonságosabb.


Premium szolgáltatás


A Lounge alapítóit sem kell félteni, ahogy pl. az OPSkins-nél, természetesen itt sem hiányozhat a prémium szolgáltatás mindannyiunk (de legfőképpen az ő pénztárcájuk) nagy örömére. Ez plusz 24, azaz összesen 30 tradeslotot ígér számunkra és autobump-ot. Egy autobump-ot egy tradeslotra tehetsz rá, aminek köszönhetően (az előfizetéstől függően) 30, 60 vagy 120 percenként a főoldalra helyezi a csereajánlatunkat. Ügyelj rá, ha egy cserét el akarsz távolítani ("Mark as done") előtte vedd le róla az autobump-ot, mivel a csere eltávolításával eltűnik az is. Ezek mellett még hozzájuthatsz négyféle színes dollárjelhez is aminek annyi értelme van mint vadászkutyára a vészfék. 

Ezeket a szolgáltatásokat CS:GO Lounge coin-ok vásárlásával érheted el, amiket elkölthetsz az előbb említett szolgáltatásokra. 1 dollár 100 coin-nak felel meg. Egy 30 percenkénti autobump 75 coin, egy plusz tradeslot 15 coin, szóval gyors fejszámolással kiderülhet, hogy ha 30 tradeslottal és 30 autobump-pal szeretnél kereskedni az neked 26,1 dollárodba fog kerülni. Ráadásul ez a szolgáltatás a megvétele után egy hónapig él. Az élet nem habos torta, viszont mielőtt költségbe vernétek magatokat, javaslom várjátok meg az 5. részt az útmutatóból, ahol a segédprogramokról fogok írni.

 Az hogy milyen tárgyakkal kereskedsz és hány tradeslotra van ehhez szükséged, az összefüggésben áll a kereskedésre fordítható tőkéd méretével. Erre a soron következő részben fogok kitérni. Viszont aki kb. 40 kulcs alatt tradel azoknak bőven elegendő 6 tradeslot szerény véleményem szerint. Idővel, szorgalommal és kitartással viszont eljuthatsz oda, hogy a 30 slotot is kevésnek fogod érezni. Nekem pedig pont ez a célom ezzel a hét részes útmutatóval ;)

Lounge


Jókora szeletet szakított magának a CS:GO Lounge a Steam-en történő kereskedelemből. Persze vannak hibái (gyakran leáll, nem tölti be az inventoryd stb.) de megkerülhetetlen a tradelést illetően. Létezik egy testvére is a Dota2Lounge, de az lényegesen kevesebb forgalmat bonyolít a játék eltérő tulajdonságainak köszönhetően. Emellett több oldal próbál a CS:GO Lounge trónjára törni, de csodálkoznék ha a közeljövőben sikerülne valamelyiknek is átvenni a szerepét.


Kedves traderek! Vegyük úgy, hogy ezennel letudtuk a kötelező köröket, azaz a kereskedéssel kapcsolatos alapvető információk lassan mind említésre kerültek. Kapaszkodjatok, mert ez után jön csak a java... ;) 


GLHF!


Az útmutató további részei:
1. rész - Felhasználói fiókok
2. rész - A CS:GO Lounge
7. rész - Profit

Copyright © 2016 tanarurstream.hu All Right Reserved