Hogyan kereskedjünk Steam-en? - Piaci korlátozások - 6. rész

2016. júl. 11.

Hogyan kereskedjünk Steam-en? - Piaci korlátozások - 6. rész

Ez a rész azokról a korlátozásokról fog szólni, amik jelentősen megkeseríthetik az életünket a kereskedés során, bár véleményem szerint mindegyik elkerülhető tisztességes kereskedéssel, vagy egy kis odafigyeléssel. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Steam, egy új terület, ezért vannak és lesznek is még változások, új szabályok a rendszeren belül. Ezeket előre nehéz látni vagy megjósolni így mást nem tehetünk, mint alkalmazkodunk a lehető leggyorsabban az új szabályokhoz és megpróbáljuk elkerülni azokat a korlátozásokat, amik hátráltatnának bennünket áldásos tevékenységünkben.


A 7 napos


Kezdjünk máris egy olyan típusú korlátozással, amit elkerülni nem lehet, de tehetünk ellene, hogy ne legyen olyan kellemetlen. Nem régiben a Steam úgy döntött, hogy a játékokon belül és a piacról vásárolt tárgyakra hét napos trade ban-t (csere korlátozás) vezet be. Ennek nagy valószínűséggel az volt az oka, hogy megszorongassa azokat, akik a Quicksell-ezés területén mozognak. Ez a korlátozás természetesen kevésbé fájdalmas, ha nagy mennyiségű kulcsot halmozunk fel, így vetésforgó-szerűen mindig lesz elegendő kulcsunk napi pár cserére, míg a nem cserélhető kulcsaink egy hetet pihennek. Valójában ez a változtatás a Steam részéről egy kicsit kontraproduktív is volt, mivel a játékosok olykor szívesebben odaadják a tárgyaikat áron alul a Quicksell-ezőknek, hogy egyből cserélhető kulcsokhoz jussanak. Ezt követően elkölthetik azonnal a kulcsokat Skinekre vagy nyithatnak ládát akár. Köszönjük Gaben! ;)

Visszaszorított a Steam egy olyan cserecsalást is ezzel a lépéssel, amikor egy túlárazott tárgyat vetetnek meg az áldozattal valamilyen Skinért cserébe. Persze ezt követően jellemzően nem történik meg az említett csere, de megvette mégis valaki hatalmas felárral az említett tárgyat és így jelentős profithoz juttatta hozzá a csalót, vagy egy tettestársát. Mivel 7 napig nem cserélhetőek a piacról vásárolt tárgyak ezért ez a csalás gyakorlatilag eltűnt a porondról az utóbbi időben.

Trade Hold


Az előbbivel szemben ez simán elkerülhető, ha rendelkezünk egy mobiltelefonnal és használjuk rajta a Steam Authenticatort. Ha ez valamiért nem áll módunkban, akkor egy csere során 15 napig visszatartja a cserében részt vevő tárgyakat a Steam (Trade hold). Ilyenkor egyik fél raktárában sem találhatóak meg a tárgyak a Trade hold idejéig és a csere csak 15 nap elteltével megy végbe. Mondanom sem kell, ha nem használunk Authenticator-t akkor senki nem fog velünk cserélni, hiszen ki akarna 15 napot várni azért, amit egy másik Tradertől megkaphat azonnal? Tehát használjuk az Authenticator-t főleg saját magunk védelmében is, ugyanis sok esetben védelmet nyújt a kétszintű hitelesítés a csalókkal szemben.

Fontos tudni, hogy ha nem használunk Authenticator-t és egy cserénk Trade hold-os és elállunk a cserétől, 7 nap cserekorlátozást kapunk a fiókunkra.

A Trade hold-nak van 1 napos formája is, ami csak akkor jöhet szóba ha a másik fél már jó ideje fent van a barátlistánkon. Ez hasznos lehet, ha több Steam-fiókot használunk a csereberélés során és egyik helyről a másikra szeretnénk kulcsokat, tárgyakat pakolgatni. De még jobb, ha több telefonnal rendelkezünk. Pro tipp: Elég egy plusz telefonkártyát, telefonszámot vásárolnod és használhatod a BlueStacks-et, ami egy virtuális Android felület, tehát futtatható rajta a Steam Authenticator.


Újonnan engedélyezett eszköz


Ha olyan eszközről jelentkezel be a Steambe, amin nem volt hét napig bekapcsolva a Steam Guard, arról az eszközről hét napig nem fogsz tudni cserélni és a Közösségi Piacot használni. Ha használod az Authenticator-t ez nem vonatkozik rád és nincs probléma akkor sem ha újratelepíted a PC-d.

Korlátozást jelent a nemrégiben visszaállított jelszó és az újonnan hozzáadott fizetési mód is. Számoljunk ezekkel a következményekkel, mielőtt ilyesmiben mesterkedünk.


VAC Ban


Ha csalsz és VAC Ban-t kapsz az a raktáradban lévő tárgyakra is hatással lesz. Nem lesznek cserélhetőek a továbbiakban és ez a korlátozás természetesen végleges. A tradelést illetően ennyit érdemes tudni erről, akit viszont bővebben érdekel ez a folyamat és a hozzá kapcsolódó okok, statisztikák annak ajánlom figyelmébe Kodiak cikkét: ITT

Mit mondhatnék még erről szépet és jót? Ne csaljatok, mert lecsap rátok a szörnyű vég kegyetlen haraggal!

Trade Ban


A Steam nem határozza meg konkrétan, hogy milyen tevékenységek miatt kaphatsz Trade Ban-t. Felhívja a figyelmedet egy-két csalástípusra, de valójában semmi extra. Ez szerintem nem különösebben fair dolog, de szükséges, mégpedig a csalók miatt, akiket nem akarnak bármilyen információval előnyhöz juttatni. Nekem az a tapasztalatom, hogy abban az esetben, ha nem téveszted meg azt akivel üzletelsz és korrekt módon jársz el a cserék során, akkor nem jelenthet veszélyt rád ez a korlátozás. Hogy működik ez mégis a gyakorlatban? Erről biztosat csak a Support tud mondani, de ezeket a dolgokat érzékeny információként kezelik. Egy fórumon találtam rá egy Supportosra akiből nagy nehezen, megfelelő rábeszélő erővel a következőket sikerült kiszedni:

A Steam Support nem tud minden felhasználói fiók mellé egy Supportost állítani, aki figyeli a cseréket, így egy algoritmussal monitorozza az Accountokat. Az algoritmus a következő tényezőket vizsgálja:

- Alacsony Steam-szint: Ezért is beszéltem már a legelső útmutatóban arról, hogy miért fontos a magasabb Steam-szint). A relatíve nagyobb forgalmat bonyolító Accountok alacsony Steam-szinttel gyanúsak a Steam számára. Lehetnek Scammer account-ok vagy bot-ok akár. (Emlékeztek az OPSkins-botrányra, amikor a botoknál ragadtak az eladásra kínált itemek?)

- Játékban töltött idő: Ez ugyancsak egy olyan kritérium, amire felfigyel a Support ha nagy forgalmat bonyolít egy Account és közben alig van játékban töltött idő az Accounton.

- Játékok száma: Nem árt, ha van pár játékunk, hogy lássa a Support, hogy a Steam-fiókunkhoz tényleg egy valós személy tartozik aki játszik, cserél stb. tehát egy "élő" Account-ról van szó.

- Reportok: Aki Quicksell-ezik azt sokan fogják reportolni, jelenteni, mert a "vérpistikék" általában dühösek ha nem kapják meg amit akarnak, vagy nem kapnak annyit belőle. Persze senkinek nincs ott a fejénél a pisztolycső, hogy már pedig ezt az ajánlatot el kell fogadni... Ilyenkor máris dobják a reportot a szerencsétlen Trader fiókjára. De nyugalom, hiába reportolnak rengetegen, ha a Support azt látja, hogy tisztességesen cserélsz akkor nincs okod aggodalomra.

- Cserékben szereplő tárgyak: Azokat a cseréket, ahol nem adsz semmit cserébe a másik félnek kiemelten figyeli a Steam. Ha a saját Accountjaim között utaztatok kulcsokat, tárgyakat akkor is rakok mindkét oldalra a csereablakban tárgyat. Mindig legyen ellenérték (ha kis értékű, akkor is). Ne kísértsük az Ördögöt...

Pro tipp: Ha kapsz egy kést úgy, hogy nem kérnek érte semmit, NE FOGADD EL! Valószínűleg véletlen, és ha elfogadod és nem adod vissza a másiknak, valószínűleg reportolni fog és a Support nem fog mást látni, mint hogy valamit behúztál minden ellenérték nélkül. Mondanom sem kell, hogy ez milyen képet fest rólad a Support számára...

Mivel biztosat nem tudni a Steam politikájáról a Trade Ban-nal kapcsolatban ezért a fentiekre mindenképp érdemes odafigyelni, nehogy megüssük a bokánkat! Tervezzünk meg minden lépésünket úgy, hogy a lehető legkisebb támadási felületet hagyjuk magunkon!

Íme egy elrettentő példa, egy olyan Account amire valószínűleg a fentiek egytől-egyig teljesülnek. 429 CS:GO kulcsot bukott emberünk: Profil


Trade Ban Probation


Ez nem jelent végleges kitiltást a cseréből, viszont egy komoly figyelmeztetés az Account tulajdonosának és azok számára egyaránt, akik vele cserélnek. Egyfajta próbaidő, mert vélhetőleg a Steam számára gyanús ügyleteket bonyolít az Account tulajdonosa. Én nem cserélek ilyen fiókokkal rendelkező Traderekkel, mert nem tudom biztosan, hogy miért kapták a figyelmeztetést és nem szeretnék részt venni kétes ügyletekben. Fő a biztonság. 


GLHF!


Az útmutató további részei:
1. rész - Felhasználói fiókok
2. rész - A CS:GO Lounge
7. rész - Profit

Copyright © 2016 tanarurstream.hu All Right Reserved