Hogyan kereskedjünk Steam-en? - Segédprogramok és eszközök - 5. rész

2016. máj. 28.

Hogyan kereskedjünk Steam-en? - Segédprogramok és eszközök - 5. rész

Az útmutató előző részeiben már több dologról is írtam, ami hasznos lehet azok számára akik szeretnének gyakorlatilag a semmiből építeni egy pofásabb raktárat. Ami ehhez még inkább hozzásegíthet titeket az pár segédprogram, vagy eszköz, ami jelentősen megkönnyíti a dolgotokat a tradelés során.


 Steam Inventory Helper


Sokak számára ismerősen csenghet az egyik legnépszerűbb "Steam-segéd" a Steam Inventory Helper. Ez egy Google Chrome-bővítmény, ami rengeteg hasznos funkciót kínál a számotokra. A csereberélés során fontos a gyorsaság és ezért érdemesebb a böngészőt (Google Chrome) használni. Gyorsabb, mint a Steam-kliens és ráadásul sok hasznos bővítmény teheti könnyebbé és produktívabbá a kereskedést. Ilyen a Steam Inventory Helper is aminek a segítségével a következő funkciók segítik a munkánkat:

- A leghasznosabb funkciója talán, hogy a csere során és az inventoryban is automatikusan beolvassa és kiírja az Itemek kezdőárát (egyszerűen ráhúzod az egeret a tárgyra). Ez segíti azt, hogy könnyebben és gyorsabban számolhassunk, mi éri meg nekünk vagy mi nem. (A bővítmény beállításaiban természetesen állítsuk euróra a pénznemet!)

- "QuickSell" gomb: A segítségével -0.01 euró különbséggel (ez az alapérték, de változtatható a beállításokban) helyezhetünk a piacra tárgyakat a kezdőárhoz képest. Mindezt persze csak akkor érdemes használni, ha gyorsan szeretnénk eladni a Steam-piacon valamit. Jellemző, hogy a tárgyak sokszor picit többért is elkelnek mint a kezdőár, szóval gyakran érdemes várni.

- "Buy Set" funkció: Beállíthatunk egy adott értéket adott Item-re, hogy ha a megadott ár alá csökken a kezdőár, automatikusan megvásároljuk a tárgyat. Természetesen ez csak akkor működik ha a Steam-pénztárcánkban rendelkezésre áll az adott összeg.

Rengeteg egyéb funkcióval is bír  a bővítmény, de célszerű ezeket alapértéken hagyni. Íme az én beállításaim:
kép1 - kép2 - kép3


CS:GO Lounge Destroyer


A következő segítségünk szintén egy Chrome-bővítmény, a CS:GO Lounge Destroyer. Nyilvánvalóan a CS:GO Lounge tekintetében nyújt segítséget a számunkra. Lássuk a hasznos funkciókat:

- Megjeleníti a tárgyak árát. (A pénznemet állítsuk itt is euróra!)

- Kiírja a fegyverek float-ját ha egy csereajánlatban az Item ikonjára húzzuk a kurzort (sajnos sokszor bugos...)

- Egy korábbi részben már esett szó az autobump-ról és persze arról is, hogy ez egy hasznos, de költséges dolog. A L.D. segítségével viszont automatikusan "bump-olhatóak" a tradeslotjaink. Ehhez csak annyira van szükség hogy a böngészőben meg legyen nyitva a CS:GO Lounge. Ha sokat ülsz gép előtt, vagy szimplán csak bekapcsolva tudod hagyni a masinád, akkor ez egy költségkímélő megoldás lehet a számodra.

- Változtathatod a Lounge kinézetét, hogy átláthatóbb legyen (beállítások - Themes - legördülő menü - Clean Lounge Night)

Beállításaim: kép1 - kép2 - kép3 - kép4 - kép5 - kép6 - kép7Táblázat


Végül pedig egy saját fejlesztésű Excel-táblázatot mutatok be, amit idestova két éve használok. Elég sok funkcióval bír és a segítségével könnyebben átláthatjuk azt hogy mennyi kulccsal rendelkezünk, a tárgyaink mennyit érnek összesen, vagy akár hogy napi szinten mennyi bevételre tettünk szert. Továbbá trendeket figyelhetünk meg napra, hónapra vagy akár egész évre lebontva a bevételeinket illetően. Természetesen nagyobb kulcsmennyiség mellett érdemes vezetni egy ilyen táblázatot. (Az első három hónapot kitöltöttem fiktív adatokkal, hogy egyszerűbb legyen értelmezni a táblázatot.)


Tárgyak: Ide írjuk a Skin-jeink értékét kulcsban.
Kulcs: Hány kulcsunk van összesen az Inventory-ban.
Kulcsár: Értelem szerűen az aktuális kulcsárat írjuk ide. Ha ezt változtatod, akkor a többi érték is automatikusan változik.
Euró: Ide írjuk az euró aktuális árfolyamát.
Összes kulcs: A kulcsaink és a Skin-jeinkből tradelhető kulcsok összege.
Mai bevétel: Alább egy naptár látható. Ha ide beírod minden nap, hogy hány plusz kulcsot kerestél, akkor kiírja a napi bevételt, ha kijelölöd a legutóbbi napot a naptárban.
Hány kulcsot hagyjunk meg kereskedésre: Ha éppen cashout-olnál azaz eladnál pár kulcsot OPSkins-en vagy BitSkins-en, akkor előtte gondold meg jól, hogy mennyi kulcsot hagysz meg a további kereskedéshez. Ezt a kulcsmennyiséget írd ide!
Kivehető bevétel: A teljes kulcsmennyiségedből kivonja a további kereskedésre szánt kulcsmennyiséget és kiszámítja azt az összeget forintban, amit kivehetsz az OPSkins-en vagy akár a BitSkins-en keresztül.
Összesített teljes bevétel: Ha esetleg eladnád mindened teljes áron (skin-ek, kulcsok) akkor ennyi lenne a végösszeg.

A táblázat további részeiben, a naptár mellett látható, hogy havi szinten hány kulccsal lettél gazdagabb és az átlag, hogy napi szinten átlagosan hány kulcsot kerestél. Ezek mellett természetesen forintban is megjelenik az összeg, ami a havi keresményed a tradelésből.

Végül, de nem utolsó sorban jobbra található az úgynevezett QuickSell táblázatom. Ezzel rengeteg időt nyerhetsz és sok számolást spórolhatsz meg magadnak. Már írtam a QuickSell-ről, hogy hogy működik. A Steam-adó 13% és ez bele van kalkulálva a táblázatba. A bal oldalon (1-2-3-4 stb,) a kulcsok számát találod. Jobb oldalt pedig a cserére kínált tárgy értékét euróban. Tehát ha egy 2,5 eurós tárgyat kínálnak a számodra és 1 kulcsot adsz érte és a tárgyat eladod a Steam-piacon akkor abból 1 db kulcsot vehetsz így nullán vagy. Ha mondjuk egy 15,2 eurós tárgyat ajánlanak és te 5 kulcsot adsz érte, majd eladod 15,2-ért a Steam-piacon akkor pont egy kulcs hasznod származott a trade-ből. Ez a táblázat egészen 1000 kulcsig van kiszámolva szóval a "nagypályások" számára is elég hasznos cucc.

Pro tipp: Érdemes a táblázat elejét (mondjuk 70-80 kulcsig) ráphotoshoppolni az aktuális háttérképedre a könnyebb ügyintézés érdekében :)

Végül pedig, mielőtt bárki jajveszékelne, ezek mind olyan bővítmények amelyeket sem a Steam, sem a CS:GO Lounge nem tilt tehát nem jár érte korlátozás, vagy eltiltás vagy bármi olyan, ami negatív hatással lenne az account-jaitokra nézve. Emellett természetesen mindegyik ingyenes és szabadon hozzáférhető. 
Használjátok őket egészséggel! :)


GLHF!


Az útmutató további részei:
1. rész - Felhasználói fiókok
2. rész - A CS:GO Lounge
7. rész - Profit

Copyright © 2016 tanarurstream.hu All Right Reserved