Hogyan kereskedjünk Steam-en? - Mivel kereskedjünk? - 4. rész

2016. máj. 4.

Hogyan kereskedjünk Steam-en? - Mivel kereskedjünk? - 4. részAz útmutató negyedik részében azokat a tárgyakat fogom bemutatni, amikkel érdemes kereskednetek. Az előző részből kiderült, hogy a legjövedelmezőbb kereskedési opció a Quicksell, ezért elsősorban az ehhez kapcsolódó tárgyakra, Skin-ekre fogok most fókuszálni. De nehogy azt gondoljátok, hogy egy listát írok most arról hogy milyen tárgyak a legkelendőbbek. Ez amúgy is felesleges volna, mivel az, hogy mivel kereskedünk, állandóan változik az új Operation-öknek és a velük érkező új Skin-eknek köszönhetően. Ehelyett érdemesebb azt vizsgálni, hogy mitől lesz egy tárgy alkalmas arra, hogy üzleteljünk vele.

Kulcsok


Kezdjük talán a legkönnyebben emészthető dologgal, a kulcsokkal. A kulcs univerzális cserealap, amiből bármit vehetsz: Skin-eket, játékokat, matricát, Nametag-et. Minél több van belőle, annál nagyobb a mozgástered a Quicksell-t illetően (nagyobb tárgyakkal tudsz cserélni így nagyobb a hasznod, több kulcs esetén több cserét bonyolíthatsz, stb.). Ezen kívül pedig meglehetősen stabil árral rendelkezik, ami azért fontos mivel a Steam-piacnak is kell valamiféle kiindulópont. Valami, ami viszonyítási alapot jelent. Mivel a Quicksell esetében kulcsokat cserélünk Skinekre, fontos tudni, hogy milyen kulcsokból spájzoljunk be a raktárunkba és milyeneket vegyünk az eladott tárgyakból származó bevétel során.

A kézenfekvő válasz az lenne, hogy legyen pár darab az összes kulcstípusból, így bármiből választhat a nekünk csereajánlatot küldő Trader. Ez logikusan hangzik, de a gyakorlat egy kicsit más képet mutat. Leginkább azokat a kulcsokat cserélik, amik viszonylag újak, vagy népszerű tárgyat lehet nyitni a hozzá tartozó ládából (pl. Phoneix-ládából nyitható Asiimov-ok). Azokat a kulcsokat is szeretik a Traderek, amikhez kapcsolódó ládát aktuálisan dobál a játék a meccsek végén. Ennek megfelelően vásárolj be a két legújabb kulcsból, és Phoenix-kulcsokból. Ha megjelenik egy új kulcs, akkor már vehetsz is belőle azonnal. Egy hét elteltével már cserélhető is és vinni fogják, mint a cukrot.

Piaci Grafikon


Egy barátom egyszer azt mondta, hogy ha a körülötted lévő valóságot leírhatod számokkal és azokban valamiféle összefüggésre bukkansz, akkor afelett a valóság felett hatalmad van. Ez igaz a Steam rendszerén belül is.

Minden Skin-hez tartozik egy piaci grafikon (Market Graph), ami az eladások értékeiből képződik. Ez tulajdonképpen a leghasznosabb információ játékban használható tárgyakat illetően. Ezek ismerete és értelmezése elengedhetetlen ahhoz, hogy a megfelelő tárgyakat válasszuk ki a csereberéhez. Segít abban is, hogy reálisan becsülhessük meg egy tárgy értékét, jövőben várható értékét, és azt is elárulja, hogy mennyiért tudjuk az adott tárgyat eladni a későbbiekben. Mielőtt létrehoznánk CS:GO Lounge-on egy Tradeslotot mindenképpen ellenőrizzük az adott tárgy grafikonját! (A grafikonok megtekinthetőek heti, havi és teljes és élettartamra vonatkozó lebontásban is.)

A Market Graph szempontjából alapvetően kétfajta tárgy létezik. Az egyik típus az átlagos, csökkenő árú tárgy. A grafikonjára jellemző, hogy a kezdeti időszakban magas árral rendelkezik (új, kevés forog belőle a piacon ezért drágán próbálják meg eladni). Az ára 1-2 hónap alatt nagyot zuhan és beáll egy adott értékre, majd a későbbiekben halvány árcsökkenést mutat. Várjuk meg míg stabilizálódik az ár (a képen október 12-e körül). Innentől már bátran csereberélhetünk vele. A játékban jelen lévő tárgyak nagy részére amúgy az ehhez hasonló grafikon a jellemző:

(M4A1-S Hyper Beast Factory New)

A másik típus ritkább. Léteznek tárgyak, amiknek valamilyen oknál fogva növekszik az ára (kivették a játékból pl. M4A4 Howl, vagy a ládából van egyre kevesebb amiből nyitható, mivel nem dobálja már meccs végén a játék, stb.). Az ár ebben az esetben egészen addig növekszik, amíg el nem éri a 360 eurós maximumot, ami felett a Steam-piacon már nem értékesíthető. Persze 360 euró alatt eladható a piacon de miért tenne ilyet bárki is ha  jóval többet ér az adott tárgy? Az ilyen Skin-eket már csak kulcsokért vagy egyéb tárgyakért cserélik a CS:GO Lounge-on keresztül. Az ehhez hasonló növekvő tendenciát mutató árú tárgyak természetesen kifejezetten jó boltot jelentenek. (Glock Fade FN, AWP Graphite FN, AK-47 Fire Serpent, stb.) Íme egy példa a hozzájuk tartozó grafikonokra:

(AK-47 Fire Serpent Field-Tested)

A számunkra természetesen mindkét típusba tartozó tárgy alkalmas lehet, de mindenképpen olyan Skin-ekkel kereskedjünk, amik viszonylag stabilan tartják az árukat (vagy növekednek) és magas számú napi eladással rendelkeznek. Lássunk egy példát erre:

AWP Redline Field-Tested

A képen az AWP Redline Field-Tested eladási grafikonja látható havi lebontásban. Több dolog is kiderül belőle a számunkra. A legfontosabb, hogy az ára láthatóan stabil, valamint az hogy magas számú (napi több száz) eladást is produkál ez az Item. Ezzel tehát érdemes lesz kereskednünk. Vizsgáljuk meg tehát a népszerűbb tárgyakat és válasszuk ki közülük azokat, amik megfelelnek az előbb említett kritériumoknak. Ha ezzel megvagyunk, már pakolhatjuk is ki a tradeslotokat CS:GO Lounge-ra.

Elkerülendő tárgyak


A kereskedés során olykor "becsúszik" egy-egy Item, amin nem keresünk egy huncut petákot sem, vagy ami még rosszabb veszítünk rajta. Ennek a kockázata minimalizálható a grafikonjának ellenőrzésével, viszont léteznek tárgyak, amik kifejezetten kerülendőek. Ne cseréljünk olyan Skin-ekkel, amikből keveset adnak el napi szinten, vagy amiknek az ára rohamosan zuhan. Nézzünk egy példát:

Stattrak Gut Knife Stained Well-Worn

Ahogy látszik ez a kés heti 5db eladást produkált, ami rendkívül kevésnek mondható. Ráadásul az ára kb. 70 és 52 euró között ingadozik. Tipikus rossz trade ha egy ilyennel találnak be minket.

Érdemes a Well-Worn és Battle-Scarred tárgyakat is elkerülni, hacsak nem produkálnak jelenős számokat a napi eladást illetően. Míg egy AWP Asiimov Well-Worn-ból napi 100-150 eladás történik addig egy M9 Bayonet Safari Mesh Well Worn-ból örülnek ha napi 1-et eladnak. A Well-Worn kések gyakran túl vannak árazva mivel kevesebb található meg sok esetben a piacon belőlük mint Field-Testedből. Így gyakran az az eset áll elő hogy a karcosabb WW-ok drágábbak, mint a kevésbé kopott FT-ek. Már pedig ki venne egy rondább darabot adott Skin-ből drágábban ha egy kevésbé kopotthoz olcsóbban juthat hozzá? Kerüljük az ilyen tárgyakat.

A Souvenire tárgyakra nehéz vevőt találni és persze a napi eladási számok sem valami meggyőzőek, így ezek szintén kerülendőek a Quicksell-ezést illetően.

Az új Skin-ekkel sem érdemes kereskedni az első pár hónapban. Az áruk ugyanis még nem stabilizálódott és valószínűleg esni fog. Várjunk velünk 1-2 hónapot, ellenőrizzük a piaci grafikonjukat és csak akkor csereberéljünk velük, ha már jó ideje stabil eladási árakat produkálnak. Íme egy példa erre is:

StatTrak PP-Bizon Judgement of Anubis FN

Ha a fentebb említett szempontokat figyelembe veszitek, viszonylag könnyedén kiválaszthatjátok azokat a tárgyakat, amikkel érdemes foglalkozni. Persze a rendelkezésetekre álló kulcsaitok mennyisége is hatással van arra, hogy mivel érdemes kereskedni (3-4 kulccsal hiába vársz ajánlatot egy Crimson Web Karambitra). Mindenesetre az egyik legfontosabb dolog, hogy milyen tárgyakkal cseréltek ugyanis ez nagyban meghatározza a cseréitek számát, a belőlük származó profit mennyiségét és persze az időt, hogy mennyit kell várni egy-egy csereajánlatra, vagy eladásra.


GLHF!


Az útmutató további részei:
1. rész - Felhasználói fiókok
2. rész - A CS:GO Lounge
7. rész - Profit

Copyright © 2016 tanarurstream.hu All Right Reserved