Hogyan kereskedjünk Steam-en? - Kereskedési opciók - 3. rész

2016. ápr. 12.

Hogyan kereskedjünk Steam-en? - Kereskedési opciók - 3. részAz előző részben jobbára azokat az alapvető információkat taglaltam, amiknek ismerete feltétlenül szükséges ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a csereberét. Ha ezek során találkoztatok olyan infókkal, amik esetleg furcsának tűnhettek az nem véletlen. Pl. miért fontos hogy magas Steam-szintem legyen, hiszen tudok én annélkül is cserélni? A cikkek egymásra épülnek és elképzelhető, hogy erre a választ egy későbbi részben fogjátok megkapni. Mindenesetre javaslom az előző útmutatókban említettek elsajátítását. Többféle kereskedési módszer létezik a Steam rendszerén belül. Ezeket fogom most górcső alá venni  és ahogy ígértem korábban, most jön a java...

TradeUp


Sokan ezt értik "tradelés" alatt, de ez meglehetősen hiányos elképzelés és ráadásul nem is a legnagyobb biznisz a cserék világában. Ebben az esetben arról van szó, hogy egy tárgyat megpróbálunk nagyobb értékű tárgyra cserélni. Ha logikus úton közelítjük meg a kérdést akkor erre kevés esélyünk van, mivel mi érdeke fűződne egy tradernek ahhoz hogy egy alacsonyabb értékű tárgyra cserélje a sajátját? Persze néha van rá példa, de ez a ritkább eset. Így elég nehezen jutunk egyről a kettőre és sok időt vesz igénybe míg szabad szemmel látható profitot realizálunk az ilyen jellegű cseréinkből. Ráadásul sok trader Overpay-t (felár) kér a tárgyáért cserébe, ami persze nekünk még kevésbé éri meg, de fontos megjegyezni hogy ezzel a lehetőséggel akár mi is élhetünk. Ha egy nagyobb tárgyunkat több kisebb értékű itemre cserélnénk akkor kérjünk bátran Overpay-t (5-10% viszonylag reálisnak számít). A TradeUp tehát lassú, nehézkes, viszont ha lehetőség kínálkozik rá, böngésszük át az aktuális tárgyak piaci grafikonját, hogy mennyit érnek valójában és ha kedvező számunkra az ajánlat ne habozzunk.

Gifting


A Steam Gift-eket (ajándékok), amik segítségével játékokat ajándékozhatunk bizonyára ismeritek. A Steam alapvetően azért hozta létre ezt a funkciót, hogy barátainknak adhassunk játékokat ajándékba, de a jó üzleti érzékkel megáldott Steam-traderek természetesen remek lehetőséget láttak ebben a funkcióban is. Ezzel a módszerrel úgy képeznek profitot a kereskedők, hogy akciók, Sale-ek idején, amikor leárazzák a játékokat, nagy mennyiségben vásárolnak belőlük. Nem kell mást tenniük, mint megvárni hogy az akció véget érjen és utána a vételár felett de a piaci ár alatt értékesítik a játékokat Skinekért, de főként kulcsokért. Egyszerű példa: A CS:GO jelenleg 14 euró. A Summer Sale-ek idején 50%-os kedvezményt szoktak rá adni tehát most nyáron feltehetőleg 7 euró lesz. Ha veszel belőle mondjuk 10 db-ot és az akció végeztével akár csak 80%-os áron értékesíted, 42 eurót zsebelsz be (vételár: 7 euró x 10 db eladási ár: 14euró x 0,8 = 11,2 euró, tehát egy CS:GO-n 11,2 euró -7 euró, azaz 4,2 euró hasznod van. Ha 10 db-ot vettél az akció idején akkor később eladva 80%-os áron az 42 euró haszon.) Ez előnyös a tradernek és a vásárlónak is egyaránt, viszont több nehézséggel is szembe kell nézzünk ha így spekulálunk. Egyrészt ki kell várni az akciókat, másrészt eladni is időbe telik a gifteket, de ami a legmacerásabb hogy viszonylag nagy tőkét kell mozgatnunk ahhoz hogy jelentős összeget vágjunk zsebre az ilyen jellegű cserékből.

OPSkins BitSkins


Párszor már említettem az OPSkins-t és a BitSkins-t ahol valós pénzzé konvertálhatjátok át a skineket. Ezeknek az oldalaknak azért van létjogosultságuk, mivel olcsóbban juthatsz hozzá az itemekhez (kb. 85%) mint a Steam-piacon. Olykor viszont különösen jó ajánlatok jelennek meg ezeken az oldalakon. Ezeket nyomon követhetitek a sokak által jól ismert SteamAnalyst-en. Némely ajánlat esetében megéri megvenni a tárgyat, majd tovább értékesíteni a Steam-piacon, vagy ami még kifizetődőbb eladni kulcsokért kis engedménnyel.

Trending


Ez a kereskedési opció csak némely tárgyak esetében működik. Jellemzően azok esetében, amiknek valamilyen oknál fogva felfelé megy az ára. Ez lehet azért, mert kivették a játékból pl. M4A4 Howl, vagy a láda (Bravo-láda) amiből nyitható drágult meg rettenetesen pl. az AK-47 Fire Serpent. Ezeket a tárgyakat érdemes ismerni, mert sokszor rendkívül jó befektetésnek számítanak. Lássuk pl. a Glock Fade Factory New grafikonját:Ahogy látjátok elég markánsan kirajzolódik az, hogy bizonyos időközönként mennyit drágul a fegyver. Ha türelmesek vagytok jelentősen különbözhet a vételáratok az eladási ártól. Az egyik raktáramban is lapul egy és higgyétek el hogy nem azért mert tetszik ;) Ez a módszer is lassú, talán az egyik leglassabb, mindenesetre létezik és alkalmazható viszonylag egyszerűen.

Quicksell


Ha létezik sakktáblája a Steam-tradereknek, akkor azon a Quicksell a királynő. Én ennek a kereskedési opciónak köszönhetem az Inventory-m kb. 90%-át. Ebben az esetben kulcsokat használok, mivel ezek univerzális fizetőeszközök a Steam rendszerében. Jelenleg 2,2 eurót érnek és az áruk eléggé stabil. A módszer lényege, hogy a piaci árhoz képest 87%-on, vagy az alatt vásárolom meg a tárgyakat, azaz fogadom el a csereajánlatokat. A Steam-adó jelenleg 13% így ha 87%-os ár alatt tradeltem egy itemet akár a Steam-piacon is eladhatom és profitálhatok belőle így is és persze eladhatom kulcsokért is más traderek számára némi engedménnyel (mondjuk 95-97%-os áron). Ez természetesen jóval kifizetődőbb. Ne felejtsétek el, hogy minél nagyobb értékű tárggyal üzleteltek annál nagyobb az árrés, tehát egy 200 eurós tárgy esetében az a 13%  már 26 euró bevételt jelent. Ennek a módszernek is megvannak a hátrányai természetesen, mivel a profitod mennyisége nagyban függ attól, hogy mekkora az a kulcsmennyiség amivel dolgozol és milyen értékű tárgyakkal kereskedsz.

Vajon miért éri meg más traderek számára eladni ilyen áron a skineket? Az ok egyszerű, vagy nem akarnak várni míg elkel a tárgy a Steam-piacon, vagy minél gyorsabban tradelhető kulcsokhoz szeretnének jutni. A Steam egy évvel ez előtt vezette be azt a piaci korlátozást miszerint a játékban és a piacon vásárolt itemek egy hétig nem cserélhetőek. Ez jelentősen visszavetette a Quicksellereket és sokan temették az úgynevezett "Trade"-et, mivel ez jelentősen lelassítja profitszerzésben azokat, akik kevés kulccsal rendelkeznek. Nekem persze nem volt más dolgom mint jól bespájzolni a kulcsokból és nem költekezni (játékokra, skinekre stb.) a cserékből származó profitból. Így elérhető kb 500-600 kulcs felett, hogy az üzlet vetésforgó-szerűen működjön, tehát ha sokat kereskedek is, átlagosan minden nap kb. 80-100 kulcs rendelkezésre áll, mivel napról-napra szabadulnak fel a cserében már használható kulcsok. Mindenesetre aki akár 5 kulccsal fog neki az se csüggedjen, mivel sok kicsi is sokra megy és kitartás kérdése az egész. 5 kulcsból egy hét alatt 6-ot aztán 6-ból 7-et 7-ből 8-at, 8-ból már 10-et tradelhetsz és ez így növekszik. A jó cserék során egyre több kulcs szabadul fel hetenként így egyre nagyobb a mozgástered és egyre nagyobb értékű itemekkel kereskedhetsz, ami természetesen növekvő hozamot eredményez.


GLHF!


Az útmutató további részei:
1. rész - Felhasználói fiókok
2. rész - A CS:GO Lounge
7. rész - Profit

Copyright © 2016 tanarurstream.hu All Right Reserved