A Dragon Lore-botrány

2016. márc. 14.

A Dragon Lore-botrány

Egy olyan eseményt szeretnék egy picit bővebben boncolgatni, ami nem régiben látott napvilágot. A CS:GO-ba bevezetett mikrotranzakciók megjelenésével gyakorlatilag egyidejű az is, hogy megjelentek a csalók. Ismert nevükön a "scammerek", akik ilyen-olyan módon kezdtek el hasznot húzni abból hogy más játékosokat károsítottak meg és fosztották meg őket kedvenc skinjeiktől.  Teljesen felesleges azon tűnődni, hogy miért van ez, az emberi természet egyszerűen ilyen. Mindig lesznek olyanok, akik "ügyeskednek" és az illegalitás talaján próbálnak meg érvényesülni.

Az átlagos scammerek accountjai viszonylag rövid életűek. A community jelenti őket, és és előbb-utóbb lesújt a Steam szörnyű haragja. End of story. Viszont léteznek jóval kifinomultabb csalók és ez az eset volt az ami szerintem talán érdekes lehet a számotokra, ugyanis nem egy hétköznapi esetről van szó.

A duplicator


Először is pár szó a "duplicator" nevű alkalmazásról. Ez egy olyan eszköz, amit számos YouTube-videóban hirdetnek úgy, hogy a segítségével a raktáradban levő itemeket tudja duplikálni azaz megkettőzni. NE DŐLJETEK BE NEKI, mivel ezek jórészt mind scammer linkekkel ellátott fake-videók. Itt érdemes megjegyezni, hogy SENKI NE PRÓBÁLJA KI, mivel az ilyen jellegű tevékenység tiltott a Steam Trading Policy szerint, másrészt aki ilyesmivel virgonckodik szinte biztos, hogy trade ban-ra számíthat, vagy kipucolják a raktárát ha egy scamlinkbe fut bele. Az alábbi videón láthatjátok, hogy miről is van szó:


Egy kifinomultabb módszer


Az alábbi videón McSkillet kolléga vázolja, hogy feltehetőleg hogy történhetett az, hogy 59 db Dragon Lore-al lett "gazdagabb" a piac.

(köszönet Kodiak-nak a videóért)


Aki esetleg kevésbé lenne járatos az angol nyelv rejtelmeiben, annak a következőket érdemes tudni a videóban hallottakról:

A csalók a Steam Support kifogásolható működését használták ki olyan módon, hogy a csalás tárgyát képező itemeket továbbtradelték más accountokra és ezeket úgy tálalták a supportnak, mintha cserecsalás áldozataivá váltak volna. A support jóhiszeműen visszaállította a tárgyat a raktárukba, viszont a további accountok is eladták, vagy továbbtradelték az említett itemeket.

Az illetékes elvtársak valószínűleg anyagi haszonszerzés céljából folyamodtak ehhez a módszerhez, és nem kisebb itemmel próbálkoztak a jelek szerint sikeresen, mint a Dragon Lore-ral. Bizonyára nem kell bemutatni nektek a skint, de egy közel 500.000 ezer forintot érő tárgyról van szó. El tudjátok képzelni, hogy mekkora haszonra lehet így szert tenni...

A Reddit-en egy forrás szerint 59 db. "készült" az említett skinből. Ezt arra alapozza, hogy 59 db-ot talált aminek ugyan az a floatja (kopottságot meghatározó arányszám) márpedig egy ilyen ritka tárgynál az, hogy 59 db legyen a piacon ugyanazon float-tal szinte elképzelhetetlen.


A Steam a mai napig nem reagált erre az ügyre, pedig gondolhatnánk hogy legalább egy hivatalos állásfoglalás erejéig tájékoztathatná a játékosokat, tradereket. Valószínűleg nem véletlen, hogy a Support már nem állítja vissza a tárgyakat a raktárakba, legyen szó bármilyen cserecsalásról. Ez az eset nyilván nekik sem jó, ugyanis ők leginkább abban érdekeltek, hogy a játékban forgó tárgyak minél magasabb áron cseréljenek gazdát a piacon (Steamadó 13%) és a lehető legkevésbé gyors ütemben értéktelenedjenek el. Valószínűleg az sem lehet véletlen, hogy a Steam már nem állítja vissza azokat a tárgyakat az inventorykba

Szóval ha arra szánjátok magatokat esetleg hogy beruháztok, vagy ami még jobb "kitradelitek" ezt az amúgy elég szép itemet, ne felejtsétek el egy floatchecker-rel ellenőrizni a float-ot, ha nem szeretnétek egy ilyen tárgyba belefutni.

Copyright © 2016 tanarurstream.hu All Right Reserved